EDUCATION AND CAREER GUIDANCE – LET’S HELP THE STUDENTS CHOOSE A RIGHT CAREER!

Numar referinta: 13-PR-04-DJ-RO,TR
Un proiect co-finantat de Comisia Europeana
Lifelong Learning Programme - Comenius Regio Partnerships

Lifelong Learning Programme

Elevi » Descoperă-te

AUTOCUNOASTEREA

Rolul autocunoasterii in dezvolarea personala si profesionala

Articol redactat de Adelina Dinu

Fiecare tânăr îşi pune uneori întrebări de felul: Cine sunt eu? Prin ce mă deosebesc de cei din jur? Care sunt punctele mele tari şi slabe? Care sunt posibilităţile mele? Cum aş putea să îmi dezvolt calităţile şi să îmi depăşesc slăbiciunile? Răspunsurile la întrebările de acest gen vor proveni din cunoaşterea însuşirilor de personalitate definitorii, a aptitudinilor, a abilitaţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală şi a posibilităţilor de gestionare a emoţiilor.

Autocunoaşterea te ajută să îţi dezvolţi, în primul rând propriul potenţial, să-ţi identifici piedicile, dar şi resursele şi posibilităţile de realizare. Aceste etape se pot realiza atunci când acorzi timp dezvoltării relaţiilor tale cu cei din jurul tău, atunci când identifici ce este cu adevărat important pentru tine şi atunci când îţi menţii un echilibru interior.

Imediat ce îţi vei stabili aceste lucruri, soluţiile vor veni de la sine chiar şi în cele mai dificile momente.

Autocunoaşterea te ajuta să îţi recunoşti unicitatea ca individ, să identifici mijloace de a face faţă cu succes situaţiilor zilnice cu care te confrunţi, să afli mai multe despre tine însuţi. Îţi poţi cunoaște astfel valorile, comportamentele, reacţiile în anumite situaţii şi poţi învăţa cum să îţi foloseşti eficient resursele de care dispui, astfel încât să utilizezi mai bine timpul, să comunici eficient şi să faci faţă conflictelor.

Cel mai important aspect este dezvoltarea personală ce creează conceptul de sine, ea fiind benefică şi necesară pentru a activa potenţialul interior, astfel încât să atingi succesul pe care îl doreşti.[...]"

Puteti citi tot articolul pe adresahttp://startub.unibuc.ro/2013/03/rolul-autocunoasterii-in-dezvoltarea-personala-si-profesionala

 

PROGRAMUL GO (Ghidul Ocupațiilor): www.go.ise.ro

Programul GO este destinat utilizatorilor care au nevoie de asistenţă în alegerea ocupaţiei şi în căutarea unui loc de muncă. Programul oferă sprijin în toate etapele de orientare a carierei: de la autocunoaştere, identificarea oportunităţilor de pe piaţa muncii, luarea deciziei profesionale, până la implementarea deciziilor şi obţinerea locului de muncă potrivit.