EDUCATION AND CAREER GUIDANCE – LET’S HELP THE STUDENTS CHOOSE A RIGHT CAREER!

Numar referinta: 13-PR-04-DJ-RO,TR
Un proiect co-finantat de Comisia Europeana
Lifelong Learning Programme - Comenius Regio Partnerships

Lifelong Learning Programme

Elevi » Ocupaţii în România

OCUPATIA  este activitatea utilă, aducătoare de venit (în bani sau natură), pe care o desfășoară o persoană în mod obișnuit, într-o unitate economico-socială și care constituie pentru aceasta sursă de existență.

Ocupația este, deci, proprie persoanelor active, care practică o activitate recunoscută de societate ca utilă pentru sine si semenii săi. Ocupația unei persoane poate fi exprimată prin: funcția sau meseria exercitată de aceasta.

FUNCȚIA este activitatea desfășurată de o persoană într-o ierarhie funcțională de conducere sau execuție. 

MESERIA este complexul de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, necesare pentru executarea anumitor operații de transformare și prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii.

Pentru definirea corectă a noțiunii de ocupație și evitarea confuziei, este necesar să se definească și noțiunea de PROFESIE, care, în unele cazuri, poate fi și ocupație.

Deci, PROFESIA este specialitatea (calificarea) obținută prin studii, iar ocupația este specialitatea (calificarea) exercitată efectiv la locul de muncă.

În România a fost elaborată o  nouă clasificare a ocupațiilor (COR) care a avut ca obiectiv prioritar alinierea la standardele internaționale elaborate de Comunitatea Europeană (ISCO-88-COM) și ONU (ISCO-88), asigurându-se transparența informației economico-sociale în domeniul resurselor și utilizării forței de muncă.

Alinierea la standardele internaționale a COR s-a realizat cu luarea în considerare a specificului economiei românești. Concret, aceasta a însemnat constituirea unor grupe minore și de bază pentru categorii de ocupații semnificative ca pondere și specific în economia românească, cu asigurarea integrării în standardele internaționale.

CLASIFICAREA OCUPAȚIILOR DIN ROMÂNIA: www.mmuncii.ro 

GRUPA MAJORĂ 1   pdf icon    odt icon

Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori

GRUPA MAJORĂ 2   pdf icon    odt icon

Specialiști în diverse domenii de activitate

GRUPA MAJORĂ 3   pdf icon    odt icon

Tehnicieni și alți specialiști din domeniul tehnic
 

GRUPA MAJORĂ 4 pdf icon    odt icon

Funcționari administrativi

 

GRUPA MAJORĂ 5 pdf icon    odt icon

Lucrători în domeniul serviciilor

GRUPA MAJORĂ 6 pdf icon    odt icon

Lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit

GRUPA MAJORA 7 pdf icon    odt icon

Muncitori calificați și asimilați

GRUPA MAJORĂ 8 pdf icon    odt icon

Operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente

GRUPA MAJORĂ 9 pdf icon    odt icon

Muncitori necalificați

 

LISTA OCUPAŢIILOR ÎN ORDINE ALFABETICĂ: WWW.GO.ISE.RO - ALFABET

Dacă sunteţi interesat de informaţii cu privire la o anumită ocupaţie, trebuie doar să faceţi clic pe prima literă a numelui ocupaţiei. Apoi selectaţi ocupaţia dorită şi veţi obţine o scurtă descriere a acesteia, posibil cu fotografii ale principalelor activităţi.